RENE VAN COLLEM

“Verslaving is koning in het land
waar liefde en bewustzijn in slaap zijn gevallen.”

Amsterdam  04-11-1961

Deze schorpioen werd op 4 november 1961 in Amsterdam geboren als jongste zoon van Simon van Collem, die in de jaren 60, 70 en 80 een vermaarde filmrecensent en tv-maker was. Terugkijkend had ik nooit kunnen bedenken dat mijn eigen leven op een film zou lijken. Op 8-jarige leeftijd wist ik al serieus wat ik wilde worden. En eigenlijk wilde ik het al meteen zijn. Drummer. Na 8 jaar fanatiek te hebben geoefend, verliet ik school om professioneel drummer te worden. Thuis was het geen feest. Mijn vader en moeder maakten veel ruzie. Harmonie was ver te zoeken. Met als gevolg dat ik me op jonge leeftijd afsloot van mijn ouders en omgeving, maar ook van mijn gevoelens.

In mijn tienerjaren was ik al een denker en raakte ik – terwijl mijn vriendjes voornamelijk lol maakten – verdwaald omdat ik de zin van het leven niet kon vinden. Ondanks mijn grote passie voor muziek, kreeg ik depressieve klachten. Na eerst geen interesse te hebben getoond in roken, drugs of alcohol nam ik op een ‘gegeven’ moment toch een trekje van een joint, een joint waar niet alleen wiet in zat, maar ook heroïne. Boem! Ik voelde me direct verlost van alle depressieve en verdrietige gevoelens waar ik al lang mee rondliep.

Drummer van Doe Maar

Een jaar na die eerste (en helaas niet de laatste) kennismaking met heroïne werd ik gevraagd om auditie te komen bij Doe Maar en ik moet iets goeds hebben gedaan achter het drumstel, want ik werd direct aangenomen. Na het uitbrengen van het album “Doris Day en andere stukken” brak het grote succes en de hysterie rond Doe Maar los. Voor mij was dat een recipe for disaster. Ik kon daar totaal niet mee overweg en zakte steeds dieper in het drijfzand dat verslaving heet. Anderhalf jaar later moest ik de band verlaten wegens overmatig drugsgebruik en onbetrouwbare gedrag.

Als drummer speelde ik nog 20 jaar met o.a. Spargo, Powerplay, Sjako!, Tiesto, DJ Jean, Erik-E en Tjeerd Oosterhuis. De zware verslaving aan de hardste harddrugs maakte me onhandelbaar en zo vernietigde ik gestaag mijn carrière en reputatie. Stelen, liegen en inbreken om aan geld te komen voor dope waren aan de orde van de dag. Ik ging alle grenzen te buiten en raakte alles en iedereen kwijt. Na talloze afkickpogingen, die steeds weer mislukten, verloor ik gaandeweg de hoop op een liefdevol en clean leven. Lees hier meer over mijn drumcarrière.

Ware liefde 

Op een gegeven moment ontdekte ik de Bagavad Gita dat gaat over de innerlijke strijd tussen de krachten van goed en kwaad en hoe je uit deze strijd kan komen, en kreeg een boek van mijn moeder over de Indiase spirituele leermeester Sai Baba. Hierin ontdekte ik een spirituele weg naar een zinvol leven, vol liefde, licht en hoop. Maar al met al bevond ik me nog steeds in een diep, donker dal waaruit ik me stap voor stap, en met vallen en opstaan, omhoog uitklauterde.

​Toeval bestaat niet. Zeker niet in de spirituele wereld. Niet lang nadat ik de boeken vol Indiase wijsheden ontdekte, had ik de belangrijkste ontmoeting van mijn leven. Met Margaretha, mijn toekomstige vrouw.
Bij haar vond ik eindelijk een thuis en ontdekte ik de ware liefde. Samen vochten we tegen de donkere krachten van verslaving, die al zo lang deel uitmaakten van me. Langzaam verschenen er lichtpuntjes. Eindelijk lukte het me om clean te worden met hulp van het 12 stappen programma en belangrijker: om clean te blijven. Wat ik niet meer voor mogelijk hield, gebeurde: er gloorde licht aan het einde van de lange, donkere, griezelige, beklemmende, diep donkere tunnel waar ik bijna 30 jaar in had rond gelopen.

Innerlijke rust

Na 12 maanden keihard werken en afzien kwam opeens het moment in mijn leven dat alles op wonderlijke wijze op zijn plek viel. Op een qua timing perfect moment werd ik – dertig jaar na mijn gedwongen vertrek uit de band, gevraagd om weer bij Doe Maar te komen spelen. Symphonica in Rosso, een Edison, een platina plaat en nieuwe succesvolle tournees brachten voor mij een ongekende comeback.

Op persoonlijk vlak vond ik innerlijke rust en vrede, ook vrede met mezelf en kreeg ik meer dan ooit een hechte band met de leden van Doe Maar.
Ik trouwde met mijn grote liefde Margaretha en vond licht en liefde buiten en binnen mezelf.

Dat is mijn verhaal in een notendop. Wat me erg gelukkig maakt en mijn missie is geworden, is om dit verhaal te delen en door te geven aan anderen. Om mijn ervaring en kennis te delen. En om daarmee hoop, moed en inspiratie te geven aan iedereen die verslavingen en destructieve patronen wil doorbreken en zichzelf wil terugvinden. Ik verzeker je: het leven is fantastisch als je je eigen destructieve en donkere patronen kunt doorbreken en je clean & sober bent en blijft!

Rene is drummer bij Doe Maar, hij geeft lezingen, spirituele workshops samen met zijn vrouw Margaretha, hij coachtwerkt als family & addiction counselor bij Yes We Can Clinics en schrijft columns voor LEF Magazine.